Składniki:
10 arkuszy papieru ryżowego
10 krewetek tygrysich
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
pęczek szczypiorku
roszponka lub sałata
1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
sos rybny
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
sos rybny
papryczka chili
cukier
zielony ogórek
Zrobione w domu mają niezwykle wysublimowany smak.
przygotowuje się je łatwo i szybko.
Ale moim zdaniem najważniejszy jest sos:
mieszamy 1 łyżkę sosu rybnego z dwiema lub trzema łyżkami wody.
Do tego dodajemy posiekane chili, pokrojony ogórek w słupki, trochę cukru do smaku.
Odrobinę octu winnego i gotowe.
Teraz czas na konkret czyli sajgonki.
Jeśli mamy krewetki mrożone, rozmrażamy je, a następnie usuwamy ogonki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dorzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dorzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy i podsmażamy krótko. Odstawiamy do wystygnięcia.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach, również pozostawiając go do wystygnięcia.
Paprykę kroimy w drobne słupki.
Zamaczamy po jednym arkuszu papieru ryżowego w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach, również pozostawiając go do wystygnięcia.
Paprykę kroimy w drobne słupki.
Zamaczamy po jednym arkuszu papieru ryżowego w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce.
Na środku układamy listki roszponki lub sałaty, szczypiorek, paprykę, po dwie, trzy krewetki i po porcji makaronu ryżowego.
Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety.
Maczamy w sosie i gryziemy z rozkoszą.
Fajna przekąska dla przyjaciół lub na imprezę, bo można przygotować wcześniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz