Przepis od mojej przyjaciółki Mani D. mieszkającej w Italii od lat.
Pisze tak:
Podaje ci przepis na pyszna pizze wlasnie z baklazanem.. Wczesniej przygotuj zgrilowane plastry baklazana cienkie ok. 03 -05 cm...posyp drobno posiekanym swiezym czosnkiem ,origano lub majerankiem i pokrop ( a nie utop) oliwka z oliwek na dwie godznki minimum przed polozeniem na pizze.
Przygotuj pizze ,ciasto, posmaruj pomidorami,posol,poloz drobno posiekana mozzarelle (ta normalna ,swieza,biala), na to wszystko poloz baklazana, plaster kolo plastra, na koniec swiezy parmezan lub grana padana starta grubo jak platki mydlane (tylko nie dodawaj platkow mydlanych!...hehehe) na wierzch
Ja zrobiłem pół pizzy z chorizo i salami, żeby nie było tak wege....
i....do piekarnika na 180 lub 200 stopni w zaleznosci od piekarnika...trzeba patrzec...no i duzo piwa... i buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz