Prosty i niezwykle smaczny makaron do szybkiego zrobienia,
a do tego lekkostrawny acz pożywny.
Składniki
makaron spaghetti nr 6
suszone pomidory w oliwie
rukola
natka pietruszki
czosnek, chili
opcjonalnie kilka cienkich plastrów boczku
przyprawy
Makaron wstawiamy i gotujemy al dente.
Polubiłem ostatnio nr 6 bo jest trochę grubszy i dobrze się wciąga.
Jeśli jesteśmy mięsolubni, wrzucamy najpierw plastry boczku i przysmażamy na chrupko.
Dodajemy trochę oliwy z pomidorów, czosnek cienko pokrojony w ilości ząbek na osobę.
Dorzucamy posiekaną chili i pokrojone w paski pomidory.
Do tego sporo rukoli i pietruszki.
Ostrożnie solimy i dodajemy ugotowany makaron.
Na koniec jeszcze jedna porcję rukoli.
Wszystko łączymy i szybko na talerz.
Posypujemy tartym parmezanem.
Oj, jakie dobre!
to danie jest dobre i lekkie sama wypróbowałam .ja użyłam makaronu wstążki .
OdpowiedzUsuń