Na początek roladki z bakłażana nadziewane serem.
Bakłażana umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski, które posyp solą i odstaw na kilkanaście minut.
Jak już puści gorzki sok wytrzyj każdy pasek papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill.
W międzyczasie wymieszaj odrobinę sera mozzarella z serem pleśniowym w proporcjach jak lubisz.
Dopraw pieprzem i odrobiną soli, jeśli potrzeba i dodaj jakieś świeże zioła.
Posmaruj cienko każdy plaster bakłażana i zwiń w malutkie roladki. Zepnij każdą wykałaczką.
Palce lizać.
Drugi sposób na bakłażana
Wyłóż posmarowane oliwą naczynie do zapiekania plastrami grillowanego bakłażana.
Pokryj cienką warstwą przecieru pomidorowego i serem mozzarella zmieszanym z odrobiną rokpola.
Sparz pomidor, obierz ze skórki i podziel na małe kostki. Dodaj sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki lub kolendry.
Ułóż warstwę na bakłażanie. Wszystko pokryj warstwą startego żółtego sera.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20, 30 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz